De Ko-Raad is er voor de studenten Geneeskunde in de klinische fase en is hiermee de officiële vertegenwoordigende instantie van alle aan de Radboud Universiteit ingeschreven coassistenten. Elke coassistent is automatisch lid van de Ko-Raad. Het bestuur van de Ko-Raad bestaat uit 5 leden (coassistenten) die alle lopende zaken afhandelen.
Wanneer je in Doetinchem en Winterswijk coschappen loopt, kun je als coassistent gebruik maken van het cohuis. Het ziekenhuis stuurt jou voordat je coschap begint een document op met daarin alle informatie rondom het cohuis en of je hier gebruik van wilt maken. Deze informatie komt vaak pas erg laat, wees dus niet bang als je een paar weken voor aanvang van je coschap nog niks gehoord hebt! Daarnaast is het zo dat je ofwel gebruik kunt maken van het cohuis, of dat je een parkeerkaart kunt krijgen. Je kunt dus niet van beide gebruik maken. Het kan zo zijn dat er geen plek meer is in het cohuis. Dan kun je wel gebruik maken van een parkeerplek.
Cohuizen Doetinchem
In Doetinchem zijn er drie appartementen beschikbaar waar ieder vijf à zes studenten in kunnen slapen. In de appartementen zijn drie kamers met daarin stapelbedden ofwel losse bedden. Verder is er een losse keuken en badkamer. Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig, echter ben je wel afhankelijk van de groep voor jou of deze zijn gewassen bij intrede van het cohuis. Het kan nog wel eens gebeuren dat de groep voor jou geen tijd heeft gehad om alles te wassen. Het kan dus handig zijn om wel je eigen beddengoed mee te nemen.
Gedurende je tijd in het cohuis, heb je ook een fiets tot je beschikking van het ziekenhuis. Voor dit alles moet je bij het ophalen van je sleutels 75 euro borg betalen, deze krijg je na afloop van je verblijf weer terug (mits er geen dingen kapot zijn gegaan door jouw schuld).
Cohuis Winterswijk
In dit cohuis heb je meerdere een- of tweepersoonskamers met daaraan een eigen badkamer. Er zijn veel kamers beschikbaar, waardoor je in de praktijk vaak een privékamer hebt. Verder heb je een gezamenlijke keuken en woonkamer. Iedere week komt er een schoonmaker om de gemeenschappelijke ruimten schoon te maken. In winterswijk krijg je niet standaard een fiets van het ziekenhuis. Alleen de coassistenten van de kindergeneeskunde krijgen een fiets, aangezien deze vakgroep dit zelf heeft geregeld. Het cohuis ligt gelukkig wel dicht bij het ziekenhuis: zo’n tien minuten lopen.
Waarmee kun je bij de studieadviseur terecht?
Je kan bij de studieadviseur terecht voor informatie, begeleiding en advies met betrekking tot je studie en persoonlijke omstandigheden.
De studieadviseur onderhoudt nauwe contacten met docenten, mentoren, begeleiders, de studentendecanen en studentenpsychologen. Persoonlijke informatie zal nooit zonder jouw medeweten worden gedeeld.
Soms zal de studieadviseur coassistenten uitnodigen voor een gesprek. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de resultaten hiertoe aanleiding lijken te geven en de studie aanpak wellicht individueel moet worden bijgesteld.
De studieadviseurs voor de master geneeskunde zijn Anne Bremmer en Gaby van Welsem. Je kunt bij hen terecht met vragen over uiteenlopende onderwerpen die jou bezig houden en van invloed zijn op je studie, bijvoorbeeld:
Contact met de studieadviseurs
Mailen: studieadviseurgeneeskunde@radboudumc.nl
Afspraak maken voor een gesprek
Mocht je te lang moeten wachten op een afspraak of wil je ons met spoed bereiken, dan kun je altijd bellen naar het Stip.
Telefonisch spreekuur master: Dinsdag en donderdag van 9:30-10:00 uur. Bellen via het Stip 024-3615066 (of 024-3615065)
Overige begeleiding
De Radboud Universiteit heeft een Afdeling Studentenbegeleiding, waarbij diverse cursussen en workshops studievaardigheid en cursussen ten behoeve van persoonlijke ontwikkeling gevolgd kunnen worden. Ook zijn er studentpsychologen in dienst en kun je deelnemen aan een studiekeuze- en loopbaantraject. Je kunt hieraan op eigen initiatief deelnemen. Ook de studieadviseur verwijst in bepaalde gevallen studenten naar de Afdeling Studentenbegeleiding. Meer informatie kun je vinden op de website van de Radboud Universiteit: Studentbegeleiding |Radboud Universiteit (ru.nl)
Studenten die door bijzondere omstandigheden studievertraging hebben opgelopen en als gevolg daarvan in de problemen komen met hun studiefinanciering kunnen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Voorwaarde voor ondersteuning is dat de student de omstandigheid binnen 3 maanden meldt bij de studieadviseur. Die verwijst jou naar de studentendecaan. Het is daarom verstandig om een afspraak te maken met de studieadviseur zodra persoonlijke omstandigheden het studeren belemmeren. Raadpleeg verder de website van de Radboud Universiteit Studievertraging | RadboudUniversiteit (ru.nl) over deze voorziening.
Extra faciliteiten
Studenten kunnen op grond van een specifieke hulpvraag of functionele beperking (zoals dyslexie, een (chronische) ziekte, AD(H)D, autisme, lichamelijke functiebeperking) voorzieningen nodig hebben om succesvol te kunnen studeren. Zie ook: Studeren met een functiebeperking | Radboud Universiteit (ru.nl).
Let op: binnen de master geneeskunde zijn de mogelijkheden voor een voorzieningen beperkter dan in de bachelor.
Vorm van de master
In de master Geneeskunde loop je veertien verschillende coschappen, verdeeld in tien episodes. Deze doorloop je met een vaste cogroep van maximaal 30 studenten. De episodes bestaan in de regel uit voorbereidend Centraal Klinisch Onderwijs (CKO-voor), dan één of enkele coschappen en afsluitend een week van reflectie en evaluatie (CKO-na). Dit wordt het ‘sandwichmodel’ genoemd. Je leert in de voorbereidende weken precies die vaardigheden en theorie die je nodig zult hebben gedurende het coschap. Tijdens het coschap ga je aan de slag met de EPA’s (entrustable professional activities) en je persoonlijke leerdoelen. EPA’s zijn professionele taken of verantwoordelijkheden die artsen toevertrouwen aan een coassistent, om met beperkte of zonder supervisie uit te voeren zodra de coassistent de benodigde competenties heeft verkregen. Door middel van korte praktijk beoordelingen (KPB’s) binnen je digitaal portfolio kun je bepaalde niveaus van bekwaamheid halen binnen deze EPA’s. Meer informatie over het digitaal portfolio, de EPA’s en KPB’s vind je hier.
Gedurende ieder coschap vinden twee functioneringsgesprekken plaats: de tussenbeoordeling en de eindbeoordeling. Bij het coschap gynaecologie hoeft geen tussentijdse beoordeling plaats te vinden. In de afsluitende week wordt het coschap geëvalueerd en is er daarnaast aandacht voor vakoverstijgende competenties zoals een wetenschapsdag, organisatie van zorg en ethische verdieping.
De coschappen worden gelopen bij verschillende afdelingen en ziekenhuizen. De hoeveelheid coassistenten die per coschap bij hetzelfde ziekenhuis terecht kunnen, verschilt van één tot tien. De eerste twee jaar van de master bestaan uit de kerncoschappen: stages van twee tot acht weken op verschillende afdelingen die je in vaste volgorde doorloopt:
In het laatste deel van je opleiding is er ruimte om je coschappen zelf in te vullen. Je kunt (een van) deze stages ook in het buitenland doen:
Tijdens de masteropleiding Geneeskunde doe je ook zelfstandig wetenschappelijk onderzoek in de vorm van een wetenschappelijke stage. Dit kan aan het begin of aan het einde van je masterprogramma. De onderzoeksstage, inclusief het schrijven van je onderzoeksverslag, duurt minimaal drie en maximaal zes maanden en kun je in Nederland maar ook in het buitenland doen. Als je ervoor kiest je wetenschappelijke stage te verlengen, kun je hiervoor één of meerdere maanden van je keuzecoschap gebruiken. Voor meer informatie over de roostering klik hier.
Wachttijd
De kans is groot dat je tussen je bachelor en master een wachttijd hebt. Je kunt deze wachttijd verkleinen door je onderzoeksstage – die je normaal aan het einde van je opleiding doet – voorafgaand aan je coschappen te doen. Het is ook mogelijk om keuzevakken op masterniveau te doen, dit kan aan de Faculteit Medische Wetenschappen maar ook elders binnen de Radboud Universiteit (eventueel ter vervanging van het keuzecoschap in overeenstemming met de examencommissie). Daarnaast is wachttijd natuurlijk een mooie kans om je te ontwikkelen buiten je studie. Je kunt bijvoorbeeld gaan reizen, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of een bestuursjaar te doen. Lees er meer over op de website van de SOOS.
Vakanties
Alle coassistenten tegelijk, ieder masterjaar:
Individueel weken vrij tussen de episodes door:
Vier keer per studiejaar wordt de voortgangstoets gemaakt door alle jaarlagen Geneeskunde studenten om de voortgang in verworven kennis te meten. De verwachting is dat de individuele student iedere toets een hogere score behaalt dan de voorgaande toetsen als gevolg van opgedane kennis in het onderwijsprogramma. Het doel van voortgangstoetsing is het stimuleren van continu, in plaats van tentamen gericht, leren. Controleer één tot twee weken voor de voortgangstoets je indeling en toetslocatie. Je vindt deze in je webdossier. Kijk voor toetsdata, student commentaar, normering, ProF en meer op de website van de interuniversitaire VoortgangsToets Geneeskunde (iVTG) of de Radboudumc-website.
Sinds 1 september 2022 wordt de voortgangstoets in adaptieve vorm afgenomen. De adaptieve voortgangstoets wordt met de computer afgenomen en zal de student een vragenbank voorgelegd krijgen die naarmate de reeks vordert ook steeds beter past bij het kennisniveau. Elke volgende vraag in de toets is gebaseerd op de prestatie van voorgaande vragen. Kijk voor meer informatie op deze pagina van de website van interuniversitaire VoortgangsToets Geneeskunde (iVTG)
Geregeld krijgen wij vragen omtrent werktijden van coassistenten. Mag je bijvoorbeeld eerder weg als je een scholing hebt, of andere belangrijke afspraken? Hoeveel tijd moet er tussen een avonddienst en het begin van de volgende dienst zitten? Met dank aan het OMT-2 is er een document opgesteld waarin al deze regels duidelijk uiteengezet zijn. Het document is ook naar alle stagelocaties verstuurd. De maximale werktijd bedraagt 46 uur per week. Bespreek dit met je co-opleider wanneer je hier over heen gaat. Als er niets veranderd, leg het vast op papier hoeveel uren je maakt per week en geef het aan ons door via de ALV of via onze e-mail.
Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Houd er ook rekening mee dat je vaak in overleg met jou supervisor(en) afspraken kan maken als je bijvoorbeeld een belangrijke afspraak hebt. In het algemeen is dit geen probleem. Mocht je teveel dagen missen, dan kun je dat vaak ook compenseren met een extra avond- of weekenddienst.
Meer informatie over de regelingen van de werktijden en diensten van coassistenten vind je onderaan deze website.
In de nieuwe cao voor algemene ziekenhuizen is vastgelegd dat coassistenten per 2020 recht hebben op een onkostenvergoeding van 150 euro per maand tijdens hun coschappen. Dit geldt voor UMC’s, perifere ziekenhuizen en verpleeghuizen. Deze vergoeding geldt niet voor GGZ-instellingen of tijdens het coschap huisartsgeneeskunde.
Helaas gebeurt het wel eens dat een ziekenhuis moeilijk doet over de uitbetaling. De Geneeskundestudent heeft hiervoor modelbrieven opgesteld die je dan naar het ziekenhuis kunt sturen. Als coassistent heb je wettelijk gezien recht op deze vergoeding en moet het ziekenhuis dit gewoon uitbetalen!
Op deze website vind je de modelbrieven die je dan kunt gebruiken.
De meeste cogroepen maken gebruik van een verdeelsleutel* zodat de plekken zo eerlijk mogelijk onder de studenten worden verdeeld. Hier kun je een verdeelsleutel voor de coschappen downloaden. Het is overigens niet verplicht om gebruik te maken van deze verdeelsleutel.
Verdeelsleutel cogroep 30 personen
Verdeelsleutel cogroep 28 personen
Verdeelsleutel cogroep 26 personen
Verdeelsleutel cogroep 24 personen
Bovenstaande verdeelsleutels omvatten niet alle coschappen. Voor de coschappen KNO, dermatologie en verdieping is het daarom verstandig om als cogroep zelf een verdeelsleutel te maken. De meeste cogroepen kiezen ervoor om een lotingssysteem (naar eigen keuze) te gebruiken om de rangnummers in de verdeelsleutel te maken. Vervolgens wordt deze verdeelsleutel gebruikt voor KNO en dermatologie en omgedraaid voor het coschap verdieping. Stel dat je bijvoorbeeld rangnummer 4 hebt gekregen. Dan betekent dit dat je voor het coschap KNO en dermatologie als vierde mag kiezen en bij verdieping als vier na laatste. De cogroep is verder vrij in het maken van een verdeelsleutel voor bovengenoemde coschappen, dus andere manieren zijn ook prima.
Reisduur en reisafstand is voor veel coassistenten van belang voor de keuze voor een bepaalde locatie. Dit document* geeft een overzicht hiervan voor de ziekenhuizen buiten Nijmegen.
De aangepaste verdeelsleutel* hebben wij gemaakt om de reisafstand beter te verdelen over de coschappen. Hierbij zijn de verdeelsleutels voor het coschap Kindergeneeskunde en Ouderengeneeskunde verwisseld. Mocht je de aangepaste verdeelsleutel willen gebruiken, stem dit dan onderling af in de cogroep. Voor de cogroepen die al verder in de coschappen zijn (Kindergeneeskunde al verdeeld) is het gebruiken van de aangepaste lijst helaas geen mogelijkheid.
Aangepaste verdeelsleutel cogroep 30 personen
Aangepaste verdeelsleutel cogroep 28 personen
Aangepaste verdeelsleutel cogroep 26 personen
Aangepaste verdeelsleutel cogroep 24 personen
* De sleutels en de documenten zijn door studenten zelf gemaakt en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Verdeling seniorcoschappen
Aan de seniorcoschappen wordt over het algemeen veel waarde gehecht door coassistenten, omdat dit het eerste moment is waarin je alvast een keuze richting jouw interessegebied kan maken. Vooral de verdeling ervan is een moment wat kan leiden tot spanning. De wens is om dit op een zo eerlijk mogelijke manier te doen en ieder uit de groep zijn of haar voorkeur te laten krijgen.
Een fanatieke ouder van een van de coassistenten uit Nijmegen een programma heeft ontwikkeld dat kan helpen bij het verdelen van de plekken voor het seniorcoschap. Via deze link kan je een 'Co-selector' zip bestand vinden met daarin het rekenprogramma zelf, een handleiding en een voorbeeld voor het invoeren van de gegevens. De handleiding spreekt voor zich. Mochten er vragen zijn over het gebruik van het programma kan er contact gezocht worden met ons via de e-mail.
Helaas deed bovenstaande programma er soms dagen over om de verdeling te maken. Daarom hebben wij een nieuw programma ontwikkeld, met dank aan Laurens Sluyerman. Het is nu een online link geworden die in principe hetzelfde werkt als het oude programma, alleen vele malen sneller. Het is wel een nieuw programma, dus het is aan jullie zelf de keuze of je het oude programma of het nieuwe programma gebruikt. Wij nemen daar niet de verantwoordelijkheid voor! Wij staan wel altijd open voor feedback om het programma te verbeteren, dus stuur vooral een mailtje als je verbeterpunten ziet! Het programma kun je bereiken via deze link.
De bijbehorende handleiding en het Excel-bestand wat je nodig hebt kun je bereiken via deze link onder de naam ‘Handleiding Google Colab’ en ‘voorkeuren’.
Het gebruik van een van deze programma’s is puur bedoeld als hulpmiddel en is zeker niet verplicht. Je blijft als cogroep zelf verantwoordelijk voor het goed verdelen van de plekken voor het senior coschap.
Een andere optie is om één of meerdere personen aan te wijzen die handmatig één of meerdere lijsten (= verschillende verdelingen) maken aan de hand van de keuzes die de coassistenten in jouw cogroep hebben gemaakt. Dit is veel werk, maar kan in sommige gevallen wel beter uitvallen dan het programma. Uiteindelijk is het de taak aan jouw cogroep om samen tot een verdeling te komen. Je seniorcoschap is in principe je ‘zaalstage’. Het is extra leuk als dit op een afdeling van jouw interesse is, maar houd in je achterhoofd dat je op bijna elke afdeling ervaart en leert wat ‘zaalwerk’ is en wat hierbij komt kijken.
Advies over hoe te verdelen bij komst nieuwe student incogroep
Optie 1
De eerste optie is om een nieuwe lijst te maken van alle studenten op alfabetische volgorde van achternaam met de nieuwe student erbij. Dit zou betekenen dat alle studenten die na de nieuwe student op de lijst komen een nummer opschuiven.
Optie 2
Een andere optie is om de nieuwe student altijd in het midden te laten kiezen. Bijvoorbeeld als 14de of 15de. Bij het verdelen van de plekken is de nieuwe student dan altijd op die plek aan de beurt, en ga je daarna weer verder met de reguliere lijst.
Optie 3
Indien er eerder een student uit de cogroep is vertrokken, en er daardoor een nummer ‘open staat’, is het mogelijk om dat nummer aan de nieuwe student te geven. Op deze manier hoeft verder niemand uit de cogroep van nummer te veranderen, maar dit kan dus alleen mits er eerder iemand is uitgevallen.
Optie 4
Een laatste optie is om de nieuwe student een eindnummer te geven. Dit zou betekenen dat als een cogroep eerst uit 27 man bestond, de nieuwe student nummer 28 krijgt.
Longitudinaal Traject Slingeland
Binnen iedere cogroep gaan er 2 coassistenten naar het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem om daar hun interne, neurologie, psychiatrie en heelkunde coschap te lopen. Indien er meer dan 2 coassistenten zijn die dit traject willen volgen, zal er voorafgaand aan de verdeling van de plekken voor het coschap, geloot worden. Indien er minder dan 2 coassistenten zijn die dit traject willen volgen, dan raden wij aan om deze plekken te verloten. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van: wheelofnames.com/nl. Hierin kunnen alle namen van de coassistenten uit de cogroep worden ingevuld. Er zullen vervolgens één of twee coassistenten gekozen worden. Er kan als cogroep voor gekozen worden om deze coassistenten te compenseren door hen bij episode 4 als eerste te laten kiezen en hen vanaf episode 5 weer op hun oorspronkelijke plek (bv op alfabetische volgorde lijst) te laten kiezen. Er zou ook vanaf episode 4 weer gekozen kunnen worden vanaf de oorspronkelijke plek. Indien er moeilijkheden of vragen ontstaan rondom het verdelen van de plekken, is de RaadCo via het telefoonnummer 0649454446 te bereiken.
Het verdelen van de coschappen is vaak een spannend moment, aangezien je hierin de keuze mag maken waar jij je coschap wilt gaan lopen. De verdeling van de verschillende locaties is de verantwoordelijkheid van de cogroep zelf. Voorafgaand aan de verdeel momenten (zie hieronder) krijgen de coassistenten een e-mail met de beschikbare locaties en een deadline voor het inleveren van de verdeellijst. Regel met je cogroep een geschikt moment om de coschappen te verdelen. Je kan bijvoorbeeld kiezen om samen te komen in een lokaal, zodat je mondeling met elkaar kunt verdelen of maak een lijst in WhatsApp die iedereen kan aanvullen.
Je bent hierin vrij om te bepalen hoe je dit als cogroep doet. De verdeel momenten zijn in de volgende onderwijsperiodes:
Let op! De verdeellijsten voor het coschaphuisartsgeneeskunde en het coschap verdieping hebben geregeld vertraging. Hetkan dus zijn dat de lijsten later komen dan in CKO7n.
Op steeds meer Geneeskunde faculteiten in Nederland moeten alle studenten een summatieve (dus verplichte en te behalen) Farmacotherapie eindtoets doen, zo ook in Nijmegen. Op deze manier kunnen toekomstige artsen laten zien dat ze voldoende farmacologische kennis hebben om veilig te kunnen voorschrijven. Deze toets maak je in het voorblok van CKO7. Gedurende de voorafgaande coschappen wordt er telkens een bepaald onderwerp binnen de farmacologie behandeld, meestal passend bij dat coschap. Hier is geen onderwijs voor ingeroosterd, dit betreft namelijk vooral zelfstudie. De stof kan eigen gemaakt worden door middel van het oefenen met casuïstiek. Dit kan je via Brightspace vinden.
In CKO1 en CKO3na krijg je de gelegenheid om alvast een proeftoets te maken. Zo kan je evalueren op welk gebied je vooral nog je kennis moet bijspijkeren.
Handige websites