Heb je helaas een onvoldoende/onder verwacht niveau gekregen voor een onderwijs episode of coschap? Er zijn dan wat actiepunten die je zelf moet ondernemen. De Ko-Raad helpt je graag hierbij. Via deze link wordt via een 8-stappenplan een overzicht geschetst van de procedure die je als student zult moeten doorlopen. Kom je er niet uit? Stuur ons dan een e-mail!
Wat te doen bij een prikaccident? Een prikaccident is niet een heel uitzonderlijk voorval op de werkvloer, al ga je nog zo zorgvuldig te werk. Als je bijvoorbeeld moe of wat minder geconcentreerd bent, kan een kleine onhandigheid al een prikaccident veroorzaken. Niet alleen jezelf prikken met een infuusnaald, maar ook het in je ogen krijgen van liquor of bloed vallen onder deze categorie. Het is slim om vooraf al een keer gelezen te hebben wat je moet doen als dit gebeurt, omdat er vaak veel stress en paniek heerst in een dergelijke situatie.
Het advies is vooral om rustig te blijven en hulp in te schakelen. Afhankelijk van het ziekenhuis waar je coschap loopt verschilt namelijk vaak het protocol betreft het maken van een melding en de afhandeling ervan. Vaak weet je supervisor wat de regels zijn of kan je op het intranet van het desbetreffende ziekenhuis meer informatie vinden. Afhankelijk van het ziekenhuis en het dagdeel zal de melding vaak door de arbodienst of de assistent interne Geneeskunde/ infectieziekten worden opgepakt.
Zie hier het 7-stappenplan opgesteld door het IMS. Tip: print het uit en stop het in een notitieboekje.
Daarnaast kan je meer informatie vinden in de landelijke richtlijn van het RIVM LINK. Twijfel je of je te maken hebt met een prikaccident? Spreek je zorgen uit en vraag een collega om hulp! Laat dit niet een halve dag wachten, maar maak hier meteen werk van. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
Zorg daarnaast altijd voor je eigen veiligheid. Zie je een arts geen spatbril dragen bij een OK? Trek je er niets van aan en neem jouw eigen verantwoordelijkheid om het wel te doen. Niet in alle gevallen is het nodig om bloed bij de patiënt af te nemen. Wanneer dit (mogelijk) wel het geval is, wees je er dan van bewust dat de patiënt even in het ziekenhuis gehouden moet worden.
Wanneer je als co-assistent tijdens je opleiding te maken krijgt met ongewenst gedrag, waaronder seksuele intimidatie, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om het gedrag te melden. Indien je twijfelt of je een melding moet maken van het ongewenste gedrag, is het ook mogelijk om er met één van onderstaande vertrouwenspersonen over te praten en zo een afweging te maken wat het beste is in jouw situatie.
De stappen die hieronder staan beschreven zijn afkomstig uit de meldingsregeling die in de studiegids staat beschreven.
Het doen van een melding
Wanneer student geneeskunde te maken krijgt met ongewenst gedrag is allereerst van belang de context ervan te bepalen:
Een melding van een incident aan een vertrouwenspersoon moet mondeling of schriftelijk worden ingediend. Bij zo’n melding worden inhoud, tijdstip, naam van de melder en de naam van de aangemelde genoemd. Anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen.
Vertrouwenspersoon Radboudumc
Mail: vertrouwenspersoon.amd@radboudumc.nl
Vertrouwenspersoon Radboud Universiteit
Mail: vertrouwenspersonen@ru.nl